Politiekids

Waarom Politiekids?

Veel criminele activiteiten worden door jeugdigen gepleegd. Voor mishandelingen, bedreigingen en overlastincidenten is vaak de plaatselijke jeugd verantwoordelijk. Jeugd is steeds moeilijker benaderbaar voor de politie. Met het project Politiekids wil de politie in contact te komen met alle kinderen voordat ze mogelijk het ‘foute pad’ op gaan. Het doel: met kinderen en hun ouders een goede relatie opbouwen en zo te voorkomen dat de kinderen criminele activiteiten ontwikkelen. De jonge deelnemers aan Politiekids helpen de politie bij laagdrempelige acties, zoals bijvoorbeeld:

• met een laserpistool de snelheid van voorbijrijdende auto’s meten;
  • automobilisten vragen rustig te rijden, zodat er veilig gespeeld kan worden in de wijk. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij een oversteekplaats, waar een agent de auto’s laat stoppen;
  • uitdelen van preventie- en promotiemateriaal.

Voordat een actie begint wordt de kinderen uitgelegd wat de actie inhoudt en waarom deze belangrijk is. Ook spreken de agenten met de kinderen de gedragscode door, oftewel wat ze wel en niet mogen. Echte politiemensen trainen regelmatig om hun taken goed te kunnen uitvoeren. Ook voor politiekids bestaat er een leerzame, waardevolle training: een zogenoemde Redmantraining. Dit is een weerbaarheidstraining die al voor volwassenen bestaat, maar nu ook is ontwikkeld voor kinderen uit het basisonderwijs. De training maakt kinderen weerbaarder tegen bijvoorbeeld pesten en leert hen beter naar hun gevoel te luisteren.

Naast agenten, kinderen en ouders, streeft de politie ernaar om iedereen met een belang in de buurt deel te laten nemen aan het project Politiekids. Denk hierbij aan de overige buurtbewoners, buurtbeheergroepen, gemeente, woningcorporaties, winkeliers, buurthuizen, welzijnsinstellingen en scholen. Door velen bij het project te betrekken ontstaat een betere samenwerking en grotere sociale samenhang in uw buurt.

Geen berichten gevonden