Poets je tanden, blijf gezond!

Geplaatst op zaterdag 8 november 2014

Snoep lekker veel met Sint Maarten! Maar wel in één keer!

Sinte Sinte Maarten, de koeien hebben……

Heeft uw kind ook een mooie lampion? Zelf gemaakt of gekocht in de winkel? Elk jaar snoep ophalen in de buurt is natuurlijk feest. Dus laat ze maar lekker van al dat snoep genieten.

Het liefst wel alles in één keer naar binnen werken!!.

Maar…. snoepen is natuurlijk wel heel slecht voor de tanden en verschillende keren op een dag een snoepje nemen is nog veel slechter. Elke keer als we iets eten of drinken is dat een aanslag op ons gebit. Bacteriën die in de mond leven, zetten suikers om in zuur. Dit wordt een zuurstoot genoemd. Een zuurstoot lost het glazuur van de tanden en kiezen op. Hierdoor ontstaan gaatjes en tanderosie. Uw kind kan dus het beste in één keer een aantal snoepjes eten (één zuurstoot) dan elk half uur een snoepje (veel zuurstoten).

Consequent

Voor veel kinderen is het fijn om te weten wanneer er gesnoept mag worden. Rond 4 uur ’s middags bijvoorbeeld. Bepaal zelf uw grenzen. Als u twee snoepjes per dag voldoende vindt, blijf dan consequent en laat uw kind twee snoepjes per dag op een vast moment uitkiezen.

Hartig is niet altijd beter

Snoep is slecht voor de tanden, maar hartige hapjes zijn niet altijd beter. Kaas, worst en chips zijn nogal vet en zout. Dat is slecht voor het lichaam en je wordt er dik van. Geef dit dus liever ook niet al te vaak. Alternatieven zijn lange vinger, soepstengel, rijstwafel, rozijntjes, stukje komkommer of worteltje, kerstomaatje, druiven of een mandarijntje (fruit)

Kinderen vaker tanderosie

De dag beginnen met een glas vers geperste sinaasappelsap bij het ontbijt. Daarna tandenpoetsen en naar school of aan het werk.

Een gezonde start van de dag denk je. Voor je gezondheid wel, maar minder voor je tanden. Ook al worden eet- en drinkmomenten de rest van de dag beperkt tot maximaal zeven keer.

Tandenpoetsen
Wat blijkt! Tandenpoetsen binnen een uur na inname van zure producten, zoals sinaasappelsap, (light) frisdranken, zuurtjes/snoepjes/lolly’s en gedroogd fruit, verhoogd het risico op tanderosie. Tanderosie is een vorm van gebitsslijtage. De voedingszuren, uit bijvoorbeeld sinaasappelsap, veroorzaken een hoge zuurgraad (lage pH) in de mond.  Door de inwerking van het zuur wordt het oppervlak van het tandglazuur zachter. Snel tandenpoetsen (binnen het uur) na inname van zure producten kan leiden tot het wegpoetsen van de zacht geworden glazuurlaag. Eenmaal verdwenen glazuur komt niet meer terug. Tanderosie lijkt de laatste jaren onder kinderen en jongeren gestaag toe te nemen1.

Betekent dit dan geen verse sinaasappelsap meer bij het ontbijt als we daarna snel de deur uit moeten? Normaal gesproken heeft het tandglazuur voldoende tijd om te herstellen indien de voedingsmomenten worden beperkt tot zeven keer per dag. Na inname van zure producten is het echter voor herstel van het tandglazuur beter om een uur te wachten met het poetsen van de tanden. Toch kan het glaasje sinaasappelsap bij het ontbijt behouden blijven.

Voeding speelt op vele facetten van onze gezondheid een belangrijke rol wat al begint in de mond. Met de in deze blog beschreven tips kunnen kinderen dagelijks blijven genieten van een glas vers geperste sinaasappelsap bij het ontbijt.

Met dank aan Brenda Glas, kinderdiëtist www.consultancyinkindervoeding.nl.  Zij schrijft maandelijks een blog voor www.nieuwsoverkindervoeding.nl

Enkele tips: Als kinderen vaak en veel snoepen op een dag, betekent dit dat ze minder honger hebben tijdens de maaltijden. Hierdoor bestaat de kans dat kinderen te weinig goede voedingsstoffen binnenkrijgen. Snoep mag nooit een maaltijd vervangen! Eet en drink niet de hele dag door. Het gebit kan zich dagelijks herstellen van zeven keer iets eten of drinken per dag. Dit betekent drie maaltijden en maximaal vier keer een tussendoortje. Laat uw kind wennen aan water drinken als het dorst heeft. Dit is echt niet zielig en wel goed voor het gebit en voor de lijn. Stel per dag een speciaal snoepmoment in en blijf consequent. Kinderen weten dan waar ze aan toe zijn en vragen tussendoor niet om snoep. Bewaar het snoep in een speciale snoeptrommel. Let er ook op hoe plakkerig het snoep is. Lolly’s, toffees en drop blijven langer op de tanden zitten dan bijvoorbeeld een spekkie. Tweemaal per dag poetsen is heel belangrijk!. Help uw kind dagelijks met poetsen totdat uw kind 10 jaar oud is

Vijf tips

• Poets de tanden voor het ontbijt en nog een keer ’s avonds. Het poetsadvies van twee keer per dag is voor het aanbrengen van fluoride ter bescherming van de tanden2. Dat hoeft niet perse na de maaltijd.
  • Drink de zure sinaasappelsap niet als eerste maar aan het einde van het ontbijt1. Door het zuur gaat de glazuurlaag van de tanden oplossen.  Als de sap eerst gedronken wordt, kan vervolgens door het kauwen van (harde) broodkorsten de zacht geworden glazuurlaag verminderen
  • Drink een glas melk of eet kaas bij het ontbijt. Deze producten neutraliseren de zuurgraad in de mond
  • Spoel na het drinken van de sap na met mate
  • Beperk de eet- en drinkmomenten tot maximaal zeven keer per dag. Als uitzondering hierop geldt het drinken van koffie, thee (de niet ´zure´ soorten en zonder suiker) en water.